
De zon, de zee, het lekkere eten… De zomervakantie is jouw moment van een zorgeloze week van genieten. Maar zodra je thuiskomt, is de realiteit vaak minder rooskleurig.
Blut zijn na de vakantie, je bent echt niet de enige. Ieder jaar kampen veel Nederlanders na de vakantie met financiële stress. Maar hoe komt dat precies? Wat doen we verkeerd? Het antwoord is, we nemen ons vakantiebudget niet serieus. De grootste boosdoeners zijn:
- Dagelijkse impulsaankopen (denk aan cocktails, souvenirs of dure diners)
- Onvoorziene kosten, zoals medische hulp, taxi’s of verloren bagage
- Valutaverschillen, die aankopen duurder maken dan verwacht
- Excursies die we niet vooraf geboekt hebben.
Het gevoel van “ik ben op vakantie, ik heb het verdiend” zorgt ervoor dat we ons makkelijker laten gaan en meer uitgeven dan dat we daadwerkelijk van plan waren. Wat extra geld bij pinnen is tegenwoordig zo gedaan.
Sociale media druk
Social media speelt tegenwoordig ook een grote rol. Je ziet anderen in luxe resorts op Ibiza of de meest mooie excursies doen. Maar ook jij wilt wat laten zien, ook jij wil die commentaren lezen hoe geweldig je het wel niet moet hebben. Daardoor ben je geneigd dure keuzes te maken of extra uitgaven te doen om ook een leuke intagram-post te maken. Het gevolg? We leven boven onze stand om mee te doen met de (digitale) buitenwereld.
Vergeet social media, je bent voor jezelf op vakantie, lekker belangrijk wat een ander vindt als jij maar geniet! En die foto die je plaatst is een moment opname die men al weer binnen een seconde vergeten is.
De ‘uitgestelde realiteit’ van ons dagelijkse leven
Tijdens de vakantie staan we op pauze. We denken even niet aan werk, verplichtingen en dus ook niet aan onze financiën. We geven lekker uit en genieten er op los. Maar zodra we thuiskomen, worden we weer geconfronteerd met de dagelijkse gang van zaken en bemerk je al snel dat je meer uitgegeven hebt dan je daadwerkelijk voor ogen had. Inderdaad, je bent blut! Maar de volgende uitgaven staan al weer voor je klaar:
- Vaste lasten die gewoon zijn doorgegaan
- Nieuwe schoolspullen, abonnementen en verzekeringen
- De terugslag van uitgestelde betalingen (zoals creditcards)
- De boodschappen, want je hebt niets meer in huis
- De oppas van je huisdieren die betaald moet worden
Deze mix zorgt ervoor dat het vakantiebudget snel wordt overschreden, maar vaak ook voor financiële gaten zorgt. Als je dan geen extra buffer hebt om op terug te vallen dan heb je een probleem.
Geen buffer? Dan is blut zijn bijna onvermijdelijk
Veel mensen gaan op vakantie zonder financiële buffer. Een onverwachte uitgave kan dan direct leiden tot rood staan of geld lenen. En met stijgende rentes is dat extra pijnlijk. Zorg dan ook altijd dat je een buffer achter de hand hebt.
Hoe voorkom je dat je blut bent na de vakantie?
- Plan een realistisch vakantiebudget en houd je eraan.
- Spaar voor een vakantiebuffer voor onvoorziene uitgaven
- Betaal zoveel mogelijk vooraf (accommodatie, vervoer, excursies)
- Boek een all inclusief resort dan is het eten en drinken al betaald.
De vakantietijd is bedoeld om te ontspannen, maar het mag je geen financiële kater. Door je bewust te worden van de valkuilen en beter voorbereid op reis te gaan,zorg je ervoor dat je niet blut bent na de vakantie maar gewoon de draad van het dagelijkse leven weer oppakt.

De 10 meest voorkomende oplichtingstrucs op vakantie
Ah, vakantie! Tijd voor ontspanning, zon, zee en… oplichters. Toeristen zijn vaak het doelwit van slimme oplichtingstrucs. Geen zorgen, met een beetje voorbereiding en gezond verstand kan je deze valkuilen vermijden.
Ruilen maar! Zo werd mijn ruilfeest het gezelligste plekje van de buurt
Ontdek hoe ik van een stapel vergeten spullen en een paar vrienden een vrolijk ruilfeest maakte.
