
Geld speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, maar toch vinden veel ouders het lastig om hun kinderen alles te leren over geld.
Uit onderzoek blijkt dat één op de drie ouders moeite heeft met financiële opvoeding. Dit terwijl juist jong geleerd is oud gedaan, zeker als het gaat om verstandig omgaan met geld.
Waarom vinden ouders financiële opvoeding moeilijk?
Er zijn verschillende redenen waarom ouders het lastig vinden om hun kind financiële vaardigheden bij te brengen. Negen procent van de ouders heeft zelf namelijk geen goede financiële opvoeding gehad en ervaart daar nog steeds de gevolgen van.
- Gebrek aan kennis: Veel ouders voelen zich zelf onzeker over geldzaken en weten niet goed hoe ze hun kind daarin moeten begeleiden.
- Taboe op geld: In sommige gezinnen is praten over geld nog altijd een gevoelig onderwerp.
- Onzekerheid over aanpak: Ouders vragen zich af wat de juiste leeftijd is om te beginnen en welke regels of afspraken ze het beste kunnen maken.
Het belang van financiële opvoeding
Toch is financiële opvoeding belangrijker dan ooit. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met geld, denk aan zakgeld, kleedgeld of online aankopen. Door hen vroeg te leren wat sparen, budgetteren en verantwoord uitgeven is, leg je een stevige basis voor hun toekomst.
Ouders zijn het ook niet altijd met elkaar eens over de aanpak. Zo is zestien procent het vaak oneens over de hoogte van het zakgeld of de maandelijkse financiële ondersteuning. Het is daarom ook belangrijk dat je als ouders samen bespreekt hoe je het gaat aanpakken.
Praktische tips voor ouders die financiële opvoeding belangrijk vinden
Gelukkig hoeft financiële opvoeding niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips zet je al grote stappen:
- Begin op tijd – Geef zakgeld en praat over geldkeuzes.
- Wees open – Laat zien hoe jij met geld omgaat, ook als dat betekent dat je soms moet sparen of keuzes moet maken.
- Speel spelenderwijs – Gebruik spelletjes of apps om op een leuke manier te oefenen met geld.
- Stel doelen – Laat kinderen sparen voor iets dat ze graag willen, zodat ze leren wat uitgestelde beloning is.
Hoewel een derde van de ouders financiële opvoeding lastig vindt, is het een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Door open te communiceren en op een toegankelijke manier te beginnen, help je je kind op weg naar financiële zelfstandigheid.
Ook interessant…

Waar vind je de leukste vakantiebanen?
De zomervakantie is hét moment om wat bij te verdienen, nieuwe mensen te leren kennen én waardevolle werkervaring op te doen. Maar waar vind je nou de leukste vakantiebanen?
De rijkste filmsterren in 2025, deze acteurs zijn echt rijk!
Wie denkt dat filmsterren alleen rijk worden van acteren, heeft het mis.

