Achterafbetaaldiensten gevaarlijk populair onder jongeren

Achterafbetaaldiensten gevaarlijk populair onder jongeren

Achteraf betalen klinkt handig, je bestelt nu en betaalt later. Diensten zoals Klarna, Riverty en Billink zijn dan ook razend populair, vooral onder jongeren.

Maar wat veel jongeren zich niet realiseren, is dat dit betaalgemak ook serieuze risico’s met zich meebrengt. Door dit soort diensten raak je het overzicht kwijt en je besteld al gauw meer dan je financieel maandelijks binnen krijgt. Vijftig procent van de ouders vindt het dan ook gevaarlijk dat jongeren zo gemakkelijk gebruik kunnen maken van achterafbetaaldiensten zoals Klarna en Riverty.

Uit recente onderzoeken blijkt dat ruim 40% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar gebruikmaakt van achterafbetaaldiensten. Vooral bij online shoppen is dit betaalmiddel de norm geworden. Het geeft jongeren het gevoel van financiële ruimte, zonder direct geld uit te geven.

Waarom zijn achterafbetaaldiensten aantrekkelijk?

  • Laagdrempelig: Je hebt geen creditcard nodig.
  • Direct bestellen: Je hoeft niet te wachten tot je salaris binnen is.
  • Geen rente (op het eerste gezicht): Lijkt goedkoper dan een lening of creditcard.

Maar achter dit gemak schuilt een gevaarlijk patroon.

De risico’s en gevolgen van achterafbetaaldiensten

Wat begint als een onschuldige aankoop, kan snel uit de hand lopen. Jongeren verliezen makkelijk het overzicht en vergeten betaaltermijnen. De gevolgen:

  • Hoge incassokosten bij te laat betalen.
  • Negatieve BKR-registratie bij herhaalde wanbetaling.
  • Beginnende schuldenproblematiek, soms al op jonge leeftijd.
  • Stress en mentale druk door geldzorgen.

Veel jongeren hebben bovendien niet geleerd hoe ze moeten budgetteren of omgaan met uitgestelde betalingen. Hierdoor wordt het risico op schulden groter. Jongeren beseffen vaak ook niet dat schulden ook op langer termijn nog een negatief effect kunnen hebben. Sta je bijvoorbeeld geregistreerd bij de BKR dan kan dit negatieve invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek. Zelfs al zijn je schulden afbetaald.

Wat kunnen ouders en scholen doen?

  1. Praat over geld: Maak financiële onderwerpen bespreekbaar thuis en op school.
  2. Waarschuw voor achteraf betalen: Leg uit dat ‘gratis nu, betalen later’ niet zonder gevolgen is.
  3. Leer budgetteren: Help jongeren inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven.
  4. Stimuleer sparen i.p.v. lenen: Maak sparen aantrekkelijker dan achteraf betalen.

Achterafbetaaldiensten zijn gemakkelijk, maar voor jongeren vaak ook gevaarlijk. Wat begint als gemak, kan leiden tot financiële stress of schulden. Door bewustwording te creëren en financiële educatie te stimuleren, kunnen jongeren leren om verstandig met deze betaalmethoden om te gaan.


Ook interessant…

Waar vind je de leukste vakantiebanen?

De zomervakantie is hét moment om wat bij te verdienen, nieuwe mensen te leren kennen én waardevolle werkervaring op te doen. Maar waar vind je nou de leukste vakantiebanen?

Wat kan je deze zomer in Groningen doen met een klein budget

Groningen heeft in de zomer van 2025 weer talloze gratis en goedkope activiteiten voor het hele gezin. Weten welke dat zijn?

Groningen zomer 2025
Scroll naar boven