Lage inkomens hebben recht op verschillende woonsubsidies

Lage inkomens hebben recht op verschillende woonsubsidies

Wonen kan behoorlijk duur zijn, zeker als je een lager inkomen hebt. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende woonsubsidies beschikbaar.

Door de lage inkomens van een grotere groep mensen en de stijgende prijzen, wordt wonen steeds duurder. Gelukkig zijn er voor deze groep verschillende woonsubsidies beschikbaar waardoor ze iets meer lucht krijgen.

De meest gebruikte toeslag onder de lage inkomens is de huurtoeslag. Een maandelijkse bijdrage van de overheid om mensen met een laag inkomen te helpen met hun huurkosten. De hoogte van de toeslag hangt af van je inkomen, je huurprijs, je leeftijd, en of je alleen woont of met een partner of huisgenoot.

Je vraagt huurtoeslag aan via de Belastingdienst/Toeslagen. Met je DigiD kan je via toeslagen.nl direct zien of je hiervoor in aanmerking komt. Ook als je maar tijdelijk wat minder inkomsten hebt kan het geen kwaad om te kijken of en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Naast huurtoeslag zijn er nog andere vormen van hulp.

Bijzondere bijstand

Gemeenten kunnen eenmalige of tijdelijke steun geven voor woonkosten die je niet zelf kunt betalen, zoals een verhuizing of een woningaanpassing. De gemeente waarin je woont bepaalt of je gebruik mag maken van deze bijzondere bijstand. Er wordt gekeken naar individuele omstandigheden en je financiële situatie. Wanneer je in de groep van lage inkomens valt is het zeker aan te raden om langs te gaan bij je gemeente en te bekijken of je hier gebruik van kunt maken. Let wel op, je gemeente beoordeelt of je deze bijzondere bijstand als gift of als lening krijgt. 

Woonkostentoeslag

Heb je tijdelijk moeite om je woonkosten te betalen (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid)? Dan kun je in sommige gevallen woonkostentoeslag aanvragen via je gemeente. Deze subsidie is alleen bedoelt voor mensen die geen recht hebben op huurtoeslag.

Subsidie voor woningaanpassing (Wmo) voor lage inkomens

Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je via de gemeente hulp krijgen voor aanpassingen aan je woning. Denk hierbij aan de volgende aanpassingen:

  • Drempels verwijderen
  • Traplift plaatsen
  • Aanpassing badkamer/toilet

Deze subsidie is alleen beschikbaar voor mensen met een beperking of chronische ziekte die niet genoeg financiële middelen hebben om dit zelf te betalen.

Starterslening (voor eerste koopwoning)

Met een starterslening kan het kopen van je eerste woning tóch haalbaar zijn. Dankzij deze lening overbrugt je het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van je eerste koopwoning. Deze lening is beschikbaar in veel gemeenten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Check of jouw gemeente meedoet via https://www.svn.nl

Huurverlaging voor lage inkomens (via huurcommissie of woningcorporatie)

Heb je een laag inkomen en een hoge huur? Dan kun je soms huurverlaging aanvragen. Dit kan je doen door contact op te nemen met de woningcorporatie of via de Huurcommissie

Instanties die je kunnen helpen

Er zijn veel verschillende subsidies te krijgen voor verschillende situaties. Het is dan soms ook moeilijk je weg hierin te vinden. Gelukkig zijn er instanties die je hierbij kunnen helpen waardoor het allemaal wat overzichtelijker wordt. Bij het Juridisch Loket kan je gratis advies vragen over je rechten en plichten rond huren en toeslagen.
Ook bij de Sociaal Raadsliedenwerk kan je terecht als je hulp nodig hebt bij het invullen van formulieren of bij bezwaarprocedures.


prijskaartjes

Prijskaartjes misleiden consumenten

Veel mensen denken dat prijskaartjes simpelweg de prijs tonen van een product. Maar niets is minder waar.

Geld Verdienen met Haken, zo doe je dat

Als je hobby haken is, kan je makkelijk wat extra geld kunt verdienen.

Geld Verdienen met Haken
Scroll naar boven