
De legendarische Spaanse galeon San José, die in 1708 zonk nabij Cartagena, Colombia, is na meer dan drie eeuwen eindelijk gelokaliseerd.
Aan boord van de San José bevond zich een schat aan goud-, zilver- en smaragdmunten, met een geschatte waarde tot wel 17 miljard dollar. Door Experts wordt de ontdekking van het wrak gezien als het meest waardevolle scheepswrak uit de geschiedenis. Met een enorme hoeveelheden waardevolle lading aan boord, bleef het wrak jarenlang onvindbaar. Een recent diepzeeonderzoek op de mogelijke locatie waar de Spaanse galeon San José gezonken zou zijn, zorgde voor een spectaculaire ontdekking.
De San José is een legendarisch schip vol met waardevolle schatten
De San José maakte deel uit van de Spaanse zilvervloot die verschillende edelmetalen en edelstenen, afkomstig uit mijnen in Peru en Bolivia naar Europa bracht. Men schat dat de lading alleen al meer dan 11 miljoen gouden en zilveren munten bevatte, naast honderden kilo’s smaragden. Een confrontatie met de Britse marine in 1708 zorgde ervoor dat de galeon tot zinken werd gebracht. Van de meer dan 600 bemanningsleden aan boord, overleefden er slechts enkelen. Door de eeuwen heen bleef de exacte locatie van het wrak echter onbekend.
De San José is met behulp van technologie en een beetje geluk gevonden.
Hoewel eerdere expedities tevergeefs naar de San José zochten, kwam de doorbraak in 2015 toen de Colombiaanse marine samen met wetenschappers het wrak lokaliseerde op meer dan 600 meter diepte. Ondanks dat het wrak al veel eerder werd gevonden, werden de eerste beelden pas in juni 2025, openbaar gemaakt. Hiermee werd de identificatie bevestigen.
Onderwaterdrones registreerden beelden van zeldzame munten—zogenaamde cobs—met inscripties uit de Lima-munt (1707). Maar ook bronzen kanonnen met versieringen die overeenkomen met Spaanse scheepsontwerpen uit het begin van de 18e eeuw.
Culturele waarde én juridische strijd
Deze spectaculaire ontdekking leidt tot nieuwe historische en juridische discussies over het eigendom van de lading. Spanje claimt de galeon San José als nationaal erfgoed terwijl Colombia zegt dat de vondst in haar territoriale wateren is gedaan en daarom aan hun toebehoord. En daarbovenop is er een Amerikaans bergingsbedrijf dat zegt verantwoordelijk te zijn voor de initiële ontdekking. Het zal dan ook een hevige strijd worden.
Naast de juridische kant is er ook nog de historische waarde van het wrak. Archeologen willen dat er een deel bewaard blijft voor onderzoek en het publiek. Er valt namelijk nog genoeg te leren over het koloniale verleden en de trans-Atlantische handelsroutes van Spanje.
Wat gebeurt er nu?
Ondanks dat het wrak nu gevonden is heeft Colombia aangegeven dat het wrak niet direct gelicht zal worden. Eerst volgt nog jaren van onderzoek, conservatie en diplomatiek overleg. Er zijn plannen om een nationaal museum op te richten waarin (delen van) de vondst tentoongesteld zullen worden, als educatief erfgoed. Met deze vondst zijn we in ieder geval allemaal histories gezien een stukje rijker geworden maar wie uiteindelijk de 11 miljoen gouden en zilveren munten en honderden kilo’s smaragden krijgt, dat blijft nog even spannend.
Bron:

Welke Waardevolle Munten Zijn Interessant voor Verzamelaars?
Welke munten zijn écht interessant voor verzamelaars? En kan het zijn dat jij in een vergeten blikje misschien wel een waardevolle munt hebt?
Warren Buffett schenkt $6 miljard in aandelen aan filantropie
Investeringsicoon Warren Buffett (94) heeft afgelopen vrijdag via een schenking in aandelen $6 miljard gegeven aan vijf liefdadigheidsinstellingen.
