Dierenartskosten zijn de laatste jaren flink gestegen. Het nemen van een huisdier moet daarom goed overwogen worden.
Met mogelijke hoge dierenartskosten is het dan ook belangrijk of je dit financieel kunt dragen. Als trotse eigenaar van een huisdier wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter.
In dit artikel duiken we in de redenen achter deze prijsstijgingen en bespreken we of het afsluiten van een dierenziektekostenverzekering een verstandige keuze is.
Waarom zijn dierenartskosten gestegen?
De diergeneeskunde heeft de laatste jaren enorme stappen gezet. Waar vroeger röntgenfoto’s de norm waren, beschikken veel dierenartspraktijken nu over apparatuur zoals MRI-scanners en CT-scanners. Deze technologieën kunnen dierenlevens redde maar zijn ook kostbaar in aanschaf en onderhoud.
Dierenartspraktijken hebben moeite om voldoende personeel te vinden. Een kleine praktijk heeft daarnaast vaak niet de middelen om de hoge salarissen die tegenwoordig de norm zijn, te betalen zonder de prijzen te verhogen. Door het te kort van geschikt personeel en de hoge werkdruk die daardoor ontstaat, overwegen vooral de kleine praktijken te stoppen.
Door de stijgende vaste lasten en inflatie moet er steeds weer geld bij om een praktijk draaiende te kunnen houden. Denk daarbij aan de huur, energie en de voorraad medicijnen. Daarnaast zijn ook de prijzen van medicijnen in korte tijd flink gestegen – sommige medicijnen zijn zelfs verdubbeld in prijs.
Doordat de kleine zelfstandige dierenarts langzaam verdwijnt maar er veel vraag is naar dierenzorg zijn er steeds meer dierenartspraktijken in handen van commerciële ketens gekomen. De meest opvallende keten zijn AniCura en Evidensia. Deze ketens rekenen vaak hogere tarieven dan bij een zelfstandige praktijk. Een consult bij een dierenarts die onderdeel is van een commerciële keten kost gemiddeld zo’n 40% meer dan bij een zelfstandige praktijk. Probeer waar mogelijk deze praktijken dan ook te vermijden en kies liever voor een kleine zelfstandige praktijk.
Is een dierenziektekostenverzekering verstandig?
Om alle stijgende kosten van dierenartsen te kunnen betalen kan een dierenziektekostenverzekering een optie zijn. Het afsluiten een verzekering voor de zorg van je huisdier heeft echter ook voor en nadelen. Het is dan ook heel belangrijk goed na te denken of dit bij jouw situatie past. Een verzekering kan bijvoorbeeld helpen bij het dekken van onverwachte hoge kosten, zoals operaties of langdurige behandelingen. Maar je kunt vaak ook sneller kiezen voor noodzakelijke behandelingen. Let er wel op dat elke verzekering tot een bepaald bedrag vergoed.
Informeren jezelf goed over de maandelijkse premie. De maandelijkse premie kan namelijk flink oplopen, afhankelijk van het type verzekering en het huisdier. Laat je dus niet verleiden door de eerste de beste aanbieder als je een verzekering overweegt.
De meeste verzekeringen hebben een eigen risico. Afhankelijk van het pakket dat je kiest bepaalt dit hoe hoog deze is. Belangrijk is ook om te weten wat ze wel en wat ze niet vergoeden. Bekende kwalen van bepaalde hondenrassen worden vaak niet vergoed, bijvoorbeeld aan de heupen en andere gewrichten. Maar ook gebitsbehandelingen en een speciaal dieet, zal je toch echt uit eigen zak moeten betalen. Als je dus elke maand keurig je premie betaald om uiteindelijk toch nog het meeste zelf te moeten bekostigen dan is de vraag…is een verzekering wel een verstandige keuze geweest.
De meeste aanbieders hebben ook een max van wat ze vergoeden in de basis, standaard en plus verzekeringen. Net als dat een verzekering alleen afgesloten kan worden als je hond jonger is dan 5 jaar. Daarna wordt het moeilijker en uiteraard ook een stuk duurder.
Laten we een voorbeeld geven
Stel je hond heeft de mooie leeftijd van 8 jaar gehaald en krijgt dan te maken met een aandoening. Stel je hond heeft een MRI-scan nodig, hiervoor berekenen de meeste dierenartsen rond de 1000,- voor een scan.
Stel je hebt een verzekering en betaald maandelijks 25,- (dan ben je vaak basis verzekerd) dat maal 8 jaar = 2400,- en dan betaal je meestal ook nog een x bedrag als eigen risico. Haal hiervan de 1000,- van de MRI scan af. Je hebt dan in de 8 jaar tijd 1400,- extra betaald. We ook de eigen risico niet meegerekend in dit voorbeeld.
Stel je legt elke maand 20,- euro of meer apart speciaal voor dierenartskosten, dat maal 8 jaar =1440,- haal hiervan de 1000,- van de MRI scan af en je hebt nog steeds 440,- over. Je bent dus maandelijks minder kwijt.
Wat we hiermee willen zeggen is dat een dierenziektekostenverzekering niet zaligmakend is en onbeperkt jouw huisdier van medische hulp voorziet. Het vraagt echt wel wat huiswerk om te kijken of het past bij jouw situatie en wat mogelijke andere opties zijn. Als je weinig geld hebt, of je zorgen maakt over de kosten van de dierenarts, dan is een verzekering voor je hond of kat aan te raden. Het geeft rust en een bepaalde zekerheid, maar als je financieel de mogelijkheid hebt om maandelijks een bedrag apart te zetten kan dit een slimme keuze zijn.
Wat als je dierenarts kosten niet kunt betalen?
Je kunt hulp vragen via Het noodfonds. Deze is bereikbaar via het volgende nummer 088-811 3380. Uit het fonds worden financiële bijdragen verstrekt aan mensen met een minimuminkomen die onverwachte medische kosten voor hun huisdier moeten maken en niet in staat zijn deze kosten zelf te dragen.
Ook interessant om te lezen…

Hoe Ik Meer Ging Genieten voor Minder Geld
Er was een tijd dat ik dacht dat genieten gelijk stond aan geld uitgeven. Lekker uit eten? Minimaal €40. Een weekendje weg? Reken maar op €200.

Waar kun je terecht als je schulden hebt?
Schulden hebben kan iedereen overkomen. Of het nu door onverwachte omstandigheden, een plotselinge uitgave of een opeenstapeling van kleine financiële misstappen komt

De beste flexibele bijbanen
Werk je 40 uur per week, maar wil je toch wat extra verdienen? Om te sparen, schulden af te lossen een bijbaan naast je vaste baan kan een slimme zet zijn.

10 Slimme Tips om te Besparen
Met stijgende energieprijzen wordt het steeds interessanter om kritisch te kijken naar je verbruik. Het goede nieuws? Je hoeft geen grote investeringen te doen om een verschil te maken.