De invloed van TikTok op het koopgedrag van jongeren

De invloed van TikTok op het koopgedrag van jongeren

TikTok is al lang geen simpele dans-app meer. Het platform speelt in 2025 een enorme rol in hoe jongeren ontdekken, beoordelen én kopen.

Wil jij weten hoe TikTok het koopgedrag van jongeren beïnvloedt – en waarom merken zich massaal op het platform richten? Wij zochten uit waarom één virale video een product razendsnel super populair maakt en de verkopen omhoog schieten.

Waarom TikTok zo’n invloed heeft op jongeren

De app is populair bij jongeren tussen 10 en 24 jaar. De app combineert korte, visuele content met een extreem goed werkend algoritme. Hierdoor worden jongeren continu blootgesteld aan producten die:

  • Trending zijn
  • Aangeraden worden door influencers
  • In emotionele of grappige video’s voorkomen

Zonder dat ze het merken, vormen jongeren binnen seconden een koopintentie. Ze willen het product ook hebben en willen erbij horen. Zodra een product ‘viraal’ gaat volgt vaak een massale koopgolf. Denk aan:

  • Virale beautyproducten, kledingstukken of gadgets
  • Reviews van “dupe” producten (goedkopere versies)

De rol van influencers

Jongeren hechten veel waarde aan ‘echte’ meningen van creators. Micro-influencers en populaire TikTokkers beïnvloeden:

  • Welke merken als “cool” worden gezien
  • Of iets betrouwbaar, duurzaam of “worth the hype” is
  • Of het FOMO oproept (Fear of Missing Out)

Jongeren zijn veel al geneigd te geloven wat deze Micro-influencers en populaire TikTokkers zeggen en kunnen nog niet goed inschatten of ze ook daadwerkelijk de waarheid spreken. Ze vergeten dat deze influencers geld verdienen met het promoten van de producten en vaak zelf niet eens achter het product staan. Het is een verdien model.

TikTok als zoekmachine

Wist je dat steeds meer jongeren deze app gebruiken in plaats van Google om iets op te zoeken? Bijvoorbeeld:

  • “Beste budget mascara 2025”
  • “Wat te dragen naar festival”
  • “Tips voor nieuwe schoolspullen”

Zo ontstaat koopgedrag direct in de app, zonder dat jongeren naar een webshop hoeven te gaan. Ze laten zich leiden door wat andere aanbevelen zonder eerst goed onderzoek te doen.

Gevolg: meer impulsaankopen onder jongeren

Jongeren geven aan dat ze door de app vaker:

  • Iets kopen dat ze niet écht nodig hebben
  • Producten kopen zonder ze te vergelijken
  • Onbewust beïnvloed worden door sponsoring

Nibud waarschuwt dan ook voor financiële druk en vergelijkingsgedrag, vooral bij jongeren zonder vast inkomen. Om toch te kunnen kopen en erbij te horen gaat deze groep vaak over tot aankopen met een achteraf betaalservice wat weer tot schulden kan leiden.

Hoe merken TikTok slim inzetten

Merken spelen hier slim op in. Ze zijn bekend met de Fear of Missing Out en gaan samenwerkingen aan met bekende TikTok-influencers. Ook zetten ze eigen challenges en hashtags (#dupecheck, #testeditzelf) op of gebruiken emotionele storytelling en humor.

TikTok heeft dus een enorme invloed op het koopgedrag van jongeren. Door slimme algoritmes, visuele content en sociale druk doen jongeren vaker impulsaankopen. Bewustwording en goede geldvaardigheden zijn daarom belangrijk om verantwoorde keuzes te blijven maken in een wereld vol virale verleiding.


Ook interessant…

Hoe besteed je een miljoen als je deze wint in de loterij

Hoe besteed je een miljoen als je wint in de loterij

Ontdek hoe Nederlanders een miljoen besteden. Van hypotheek aflossen tot wereldreis. Dit doen mensen écht met hun loterijwinst.

Werken in Noorwegen: Dit zijn de meest gevraagde banen in 2025

Overweeg je om te emigreren en in Noorwegen te gaan wonen en werken? Dan is het goed om te weten welke beroepen daar op dit moment het meest gevraagd worden.

vacatures in noorwegen
Scroll naar boven