
Een vakantie moet heerlijk ontspannend zijn en geen financiële stress geven. Toch vergeten veel mensen om hun geldzaken goed te regelen vóór vertrek.
En dat terwijl goed geregelde geldzaken tijdens je vakantie het verschil kunnen maken tussen een zorgeloze reis en vervelende verrassingen. In dit artikel ontdek je welke geldzaken je écht moet regelen voor je op vakantie gaat. Denk aan pinpassen, creditcards en reisverzekering. Zo vertrek je voorbereid en kun je volop genieten.
1. Controleer je pinpasinstellingen voor gebruik in het buitenland
Een van de belangrijkste geldzaken bij het voorbereiden van je vakantie is het controleren van je pinpasinstellingen. Veel banken hebben pinpassen standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Reis je buiten Europa? Dan moet je je pas vaak handmatig activeren voor wereldwijd gebruik. Dit regel je eenvoudig via je bankapp of internetbankieren. Controleer dit op tijd en test je pas indien mogelijk voor vertrek. Vergeet dit dus niet! Controleer ook meteen of je op de plaats van bestemming de gelegenheid hebt om gebruikt te maken van een geldautomaat. Wel zo makkelijk als je op vakantie contant geld nodig hebt.
2. Zorg voor een creditcard met voldoende bestedingsruimte
Een creditcard is onmisbaar voor hotelboekingen, autohuur of borgstellingen. Heb je nog geen creditcard? Vraag er dan op tijd één aan, want goedkeuring kan enkele dagen tot weken duren. Heb je al een kaart? Controleer dan of de bestedingslimiet hoog genoeg is voor je vakantie uitgaven. Vraag eventueel een tijdelijke verhoging aan bij je bank. Controleer ook de geldigheidsduur van je creditcard.
3. Neem meerdere betaalmiddelen mee
Vertrouw niet op één pas of app. Neem minimaal twee betaalmiddelen mee: bijvoorbeeld je pinpas én een creditcard. Mocht één van beide niet werken, dan heb je altijd een backup. Zonder geld komen te zitten in het buitenland wil je natuurlijk voorkomen. Overweeg ook het instellen van Apple Pay of Google Pay. Zo heb je altijd een alternatief als er iets misgaat met een van je betaalmethoden.
4. Waarschuw je bank bij lange of verre reizen
Sommige banken blokkeren je kaart bij verdachte betalingen uit het buitenland. Meld je reis vooraf om onnodige blokkades te voorkomen. Vaak kan dit via een app of met een telefoontje naar de klantenservice.
5. Download de bankapps van je betaal- en creditcardmaatschappijen
Zorg dat je voor vertrek toegang hebt tot je online bankomgeving. Installeer de bankapps van je pinpas- en creditcardmaatschappij op je telefoon. Test of je kunt inloggen, je saldo kunt bekijken en betalingen kunt uitvoeren. Zet meldingen aan voor uitgaven, zodat je controle houdt over je budget tijdens je vakantie.
6. Reken uit hoeveel contant geld je nodig hebt
Hoewel pinnen bijna overal mogelijk is, blijft contant geld handig. Denk aan kleine aankopen op lokale markten, fooi of situaties waarin pinapparaten tijdelijk niet werken. Zorg dat je een gepast bedrag in de lokale valuta bij je hebt. Vermijd het wisselen van geld op het vliegveld, waar de wisselkoers vaak ongunstig is.
7. Check de wisselkoersen en transactiekosten
Bij het pinnen in het buitenland is het belangrijk dat je altijd kiest voor afrekenen in lokale valuta. Kies je voor afrekenen in euro’s? Dan bepaalt de buitenlandse partij de wisselkoers, vaak onvoordelig voor jou. Controleer bij je bank ook welke kosten zij rekenen voor buitenlandse transacties. Zo voorkom je onnodige kosten.
8. Sluit een goede reisverzekering af (met dekking voor medische kosten)
Een degelijke reisverzekering is essentieel binnen je geldzaken vakantie. Check of je verzekering voldoende dekking biedt, bijvoorbeeld voor medische kosten, repatriëring of annuleringen. Bij risicovolle activiteiten of verre bestemmingen heb je vaak een aanvullende dekking nodig. Vergeet ook de annuleringsverzekering niet, zeker als je ruim van tevoren boekt.
9. Noteer belangrijke noodnummers van je bank of creditcardmaatschappij
Als er iets gebeurt met je betaalmiddelen, wil je snel kunnen handelen. Noteer daarom de noodnummers van je bank, creditcardmaatschappij en reisverzekering. Sla ze op in je telefoon én noteer ze op papier dat je meeneemt in je bagage. Zo kun je bij verlies of diefstal direct actie ondernemen.
Met een goede voorbereiding voorkom je financiële problemen tijdens je vakantie. Regel je geldzaken ruim op tijd en neem de tijd om dit goed te doen. Zo vergeet je niets en weet je dat alles goed geregeld is.
Ook interessant…

Schadevergoeding massaclaim bij Booking.com? Zo werkt het
Consumenten starten een massaclaim tegen Booking.com. Ontdek of ook jij recht hebt op geld en hoe groot de kans is dat je succesvol een schadevergoeding krijgt.
De invloed van TikTok op het koopgedrag van jongeren
Wil jij weten hoe TikTok het koopgedrag van jongeren beïnvloedt en waarom merken zich massaal op het platform richten? Wij zochten het uit.
