Hoe besteed je een miljoen als je wint in de loterij

Hoe besteed je een miljoen als je deze wint in de loterij

Ontdek hoe Nederlanders een miljoen besteden. Van hypotheek aflossen tot wereldreis. Dit doen mensen écht met hun loterijwinst.

Stel je voor, je wint in de loterij een miljoen euro. Er gaat dan een nieuwe wereld voor je open, maar heb je er wel eens over nagedacht wat jij hiermee zou doen? Een nieuwe auto kopen of die droomreis? Misschien wel direct je hypotheek aflossen of een huiskopen? Kortom, er kan opeens heel veel meer en er zijn genoeg keuzes om een miljoen te besteden.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen verrassend nuchter met hun loterijwinst omgaan. Natuurlijk komen er reizen en auto’s voorbij, maar verreweg de meeste mensen kiezen voor zekerheid en toekomstgericht denken. Ruim 60% van de loterijwinnaars gebruikt een groot deel van het bedrag om hun woonlasten te verlagen. Sommigen kopen hun eerste huis, anderen lossen versneld hun hypotheek af. Ook als je een kleiner bedrag wint in de loterij gaat er een groot deel naar de hypotheek. Een slimme keuze, want dit geeft financiële rust die blijvend is.

Wanneer je wint in de loterij zijn je schulden direct betaald

Ongeveer 70% lost bestaande schulden af. Denk hierbij aan persoonlijke leningen, roodstanden of belastingschulden. Het geeft een heerlijk bevrijdende gevoel geen schulden meer te hebben. Financieel kan je weer een frisse nieuwe start maken. Het is daarbij belangrijk niet opnieuw in de schulden te komen. Een miljoen is veel geld, maar na betaling van schulden, de hypotheek of het kopen van een huis komt de bodem al vrij snel inzicht.

Wanneer je wint in de loterij staat een reis bovenaan je bucketlist

Een droomreis naar Japan, een camper huren voor een rondreis door Europa of een jaar op wereldreis. De meeste winnaars gunnen zichzelf ook wat plezier. En terecht! Gemiddeld wordt hier tussen de €5.000 en €30.000 aan uitgegeven.

wint in de loterij

Sparen en beleggen met een deel van het geld

Ruim de helft van de winnaars zet een deel van het geld opzij. Hiermee hebben ze een buffer voor wanneer er extra geld nodig is. Ook wordt er vaak een bedrag gereserveerd voor de studiekosten van de kinderen. Een deel van het geld wordt ook gebruikt om te beleggen. Dit kan heel slim zijn want je kan hiermee je geld verdubbelen maar zeker als je een beginner bent is het raadzaam een financieel adviseur te raadplegen. Zomaar zonder na te denken te gaan beleggen loopt vaak op een fiasco uit en je raakt hiermee veel geld kwijt. Beleggen biedt kans op groei, sparen zorgt voor veiligheid. Een combinatie is vaak het verstandigst.

Een groot deel helpt familieleden.

Zo’n 40 tot 60% van de winnaars schenkt geld aan familie of kinderen. Het geschonken geld is vaak bedoelt voor een studieschuld, een starterslening of gewoon om iemand in de familie als een cadeau te geven. Het meeste geschonken geld gaat echter naar de kinderen om een boost te geven in de start van hun leven. Slimme schenkingen kunnen ook belastingvoordeel opleveren. Let wel op de regels van de Belastingdienst.

Nieuwe auto of luxe uitgave

Een nieuwe auto staat vaak hoog op de wensenlijst. Geen occasion maar eindelijk een splinter nieuwe auto voor je deur waar jij de eigenaar van bent, wat een luxe! Nou is het niet zo dat wanneer je een miljoen wint in de loterij, je meteen gaat voor een super dure, luxe sportauto. De meeste winnaars vinden een bedrag tussen de 40.000 en 50.000 genoeg om te besteden aan een nieuwe auto. Verder staan een nieuwe keuken, badkamer of een jacuzzi ook hoog op de wensenlijst.

wint in de loterij
Foto: Dieter Blom

Doneren we ook aan goede doelen als wint in de loterij?

Een kleiner, maar opvallend aandeel (20–30%) doneert aan goede doelen of lokale initiatieven. Dit zijn geen hele hoge bedragen maar elke 1000 euro is toch mooi meegenomen! Zeker als het geschonken wordt aan een kleine (lokale) goede doelen die ook met een klein bedrag heel veel kunnen doen. Sommige mensen richten zelfs hun eigen stichting op.

En stoppen met werken? Doet je dat ook als je wint in de loterij?

Hoewel velen ervan dromen, blijkt dat slechts 15–25% van de winnaars echt stopt met werken. Vaker kiezen ze voor minder werken of eerder met pensioen gaan. Dit zijn vooral de winnaars waarvan het pensioen al inzicht is. De meeste keuzes zijn gericht op zekerheid, vrijheid en een beetje luxe.

Hollanders zijn dus nuchtere mensen als ze een groot geld bedrag winnen. Ze gaan massaal voor zekerheid en laten zich niet verleiden om het geld snel te besteden aan allerlei luxe maar nietszeggende spullen.


San José

Schat van galeon San José na 300 jaar ontdekt

De legendarische Spaanse galeon San José, die in 1708 zonk nabij Cartagena, Colombia, is na meer dan drie eeuwen eindelijk gelokaliseerd.

Achterafbetaaldiensten gevaarlijk populair onder jongeren

Achteraf betalen klinkt handig maar wat veel jongeren zich niet realiseren, is dat dit betaalgemak ook serieuze risico’s met zich meebrengt.

Achterafbetaaldiensten gevaarlijk populair onder jongeren
Scroll naar boven