
Besparen op je waterverbruik is niet alleen fijn voor je portemonnee maar ook hard nodig!
Hoewel Nederland rijk is aan water, staat ook hier de drinkwatervoorziening onder druk door droogte, bevolkingsgroei en klimaatverandering. Water besparen draagt bij aan een duurzamere toekomst, voorkomt verspilling én verlaagt je waterrekening. Zeker als je ook gas verbruikt om water op te warmen, levert minder watergebruik dubbel voordeel op. In Nederland gebruiken we gemiddeld zo’n 120 liter water per persoon per dag. Het grootste deel daarvan verbruiken we thuis, met name in de badkamer, keuken en tuin. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust hoeveel water we eigenlijk gebruiken.
Maar nu de drinkwatervoorziening onder druk staat is het echt tijd dat we met elkaar bewuster omgaan met wat nu nog vanzelfsprekend is. Ook in Nederland bestaat er de kans dat we straks te weinig drinkwater hebben, dit ondanks ons kleine landje rijk is aan water.
Water besparen in de badkamer
De badkamer is dé plek waar je met simpele aanpassingen flink kunt besparen. Veel mensen zijn al korter gaan douchen. Een douchebeurt van 10 naar 5 minuten scheelt al gauw 30 liter water per keer. Combineer dit met een waterbesparende douchekop en je verbruikt al snel tot 50% minder water. Een moderne toilet heeft vaak een spaartoets. Om een klein plasje weg te spoelen met een spaartoets gebruik je per spoeling minder water (tot 2 liter per keer). Er vanuit gaande dat een gezin van 4 personen ongeveer 4 keer per dag een plasje moet doen bespaar je dus ruim 32 liter per dag. Vergeet ook niet tijdens het tandenpoetsen de kraan uit te zetten. Vele onder ons laten de kraan vaak gewoon open terwijl ze aan het poetsen zijn.
Wanneer je gaat douche laat je de douche vaak eerst stromen tot het een lekkere temperatuur heeft. Logisch, niemand zit te wachten op een koude douche. Het water dat wegloopt tijdens het opwarmen kun je opvangen in een emmer. Dit kan je dan later gebruiken om je planten mee water te geven.
Water besparen in de keuken
In de keuken kun je door bewuste keuzes veel water besparen. Wat we allemaal wel eens doen is een kleine afwas onder stromend water doen. Je kan beter een afwasteil gebruiken waardoor je veel minder water gebruikt. Het water dat daarna overblijft kan je gebruiken om bijvoorbeeld je tuintafel af te nemen of een ander schoonmaakklusje. Hergebruik water waarin je groente hebt gekookt (zonder zout) om planten water te geven of als basis voor een lekkere bouillon. Oke, het is een luxe en voor vele onmisbaar maar een vaatwasser gebruikt veel water. Zorg er dan ook voor dat je hem alleen aanzet als deze volstaat en kies voor een eco-programma.
Wanneer je groente en fruit onder een stromende kraan schoonspoelt kost dit veel water. Was deze dus bij voorkeur in een kom en het water kan je daarna gebruiken om je planten water mee te geven. Ook het water uit de waterkoker is nog prima te gebruiken om bijvoorbeeld je groente mee te wassen of een sausje mee aan te maken. Elke keer nieuw water in de koker en het oude weggooien is zonde.
Water besparen in de tuin
In de zomer kan het waterverbruik flink oplopen door tuinieren en kinderzwembadjes. Met wat slimme trucs blijft je tuin er fris bijstaan terwijl je watergebruik een stuk minder is. Gebruik bij voorkeur een regenton om regenwater op te vangen en je tuin hiermee te sproeien. Ook mulch (zoals boomschors of houtsnippers) rond om planten helpt om verdamping te beperken. Geef planten vroeg in de ochtend of laat op de avond water. Dan verdampt er minder water wanneer het warm en zonnig is. Heb je een grote tuin met veel planten? Kies dan voor droogtebestendige planten die minder water nodig hebben. Leg een gietrand (verdieping) rond planten of bomen, zodat het water niet wegloopt maar goed bij de wortels komt.
Ook interessant…

Toekomstige collector items die je nu kunt kopen
Welke moderne spullen hebben vandaag de potentie om uit te groeien tot collector items in de nabije toekomst? Niet alles wat oud is, wordt waardevol. De kunst is dus om nu al te spotten welke spullen in de toekomst deze status zouden kunnen krijgen.
Zo kan jij een verborgen schat vinden in Nederland
De droom om een echte schat te vinden leeft nog altijd bij veel mensen. Maar is het realistisch om in Nederland te zoeken? Zijn er nog wel plekjes te vinden waar nog niet gezocht is?

